Open menu Close menu
Auto Mechanic

Leerbanen

Werken én leren combineren in jouw bedrijf

In het mbo-onderwijs  wordt bij alle opleidingen leren op school gecombineerd met leren in de praktijk. Opleiding en werk zijn aan elkaar gekoppeld, dit om kennis en ervaring op te doen.

Er zijn twee varianten opleidingen:
* de beroepsbegeleidende leerweg (bbl)
* de beroepsopleidende leerweg (bol).

De beroepsbegeleidende leerweg (bbl) wordt vaak leerbaan genoemd. Studenten met een leerbaan zijn in dienst van het erkende leerbedrijf. Vaak werken zij hier vier dagen in de week en gaan zij één dag per week naar school. Studenten ontvangen een salaris van het bedrijf waar zij in dienst zijn.

Bij de beroepsopleidende leerweg (bol) gaan studenten naar school. Daarnaast volgen ze stages bij een erkend leerbedrijf. De stages vinden vaak in verschillende periodes gedurende het schooljaar plaats.
Leerbedrijven zijn niet verplicht om bol-studenten een stagevergoeding te geven. Als een stagevergoeding in de cao van het bedrijf staat, dan is ook de hoogte van de vergoeding daarin opgenomen.

Om een leerbaan of een stage voor mbo-studenten aan te kunnen bieden, moet je een erkend leerbedrijf zijn. Voor het aanbieden van stages of leerbanen voor duale hbo- of wo- opleidingen hoef je geen erkend leerbedrijf te zijn.


Handige links: