Open menu Close menu
2016 05 16 roman drits barnimages 001

Boer zoekt werk: ‘Nog nooit gesolliciteerd’

BOEKEL - Steeds meer boeren stoppen ermee. Zij krijgen, indien gewenst, begeleiding op weg naar nieuw werk. ,,Ik had nog nooit nagedacht over de vraag: wat wil ik?”

Boeren die gestopt zijn en zoeken naar ander werk, zijn vaak breed inzetbaar. ,,Ze hebben veel capaciteiten”, zegt Anke de Brouwer van boerenorganisatie ZLTO. ,,Ze zijn gewend om hard te werken, weten veel over de zorg aan dieren en zijn technisch handig, omdat ze altijd alles zelf aangepakt hebben.”

Met het oog op de verscherpte staleisen, die in Brabant in 2022 ingaan, breken veel boeren zich het hoofd over de toekomst. Investeren ze? Of zien ze geen heil meer in het boerenbedrijf en stoppen ze ermee? Die laatste groep groeit snel. Maar wat ga je als boer doen als je de keuze eenmaal hebt gemaakt? Cursussen, workshops, testen, bijscholing helpen hem daarbij. ,,Het vinden van werk op zichzelf is niet zo’n probleem”, zegt De Brouwer. ,,Kernvraag is: wat past bij mij?”

ZLTO draaide al de cursus ‘Nieuwe Start’. In het najaar kwam daar, in samenwerking met de provincie en de organisatie ‘Leren en Werken’, een nieuw programma bij: ‘Een nieuw toekomstperspectief voor stoppende agrarische ondernemers’. Het is onderdeel van het zogenoemde flankerend beleid: een aantal maatregelen om veehouders te ondersteunen die getroffen worden door het strenge Brabantse beleid. ZLTO is hartgrondig tegen het provinciale besluit om de staleisen naar voren te halen, maar wil getroffen boeren wel helpen. Op dit moment draaien bijna 30 Brabantse boeren mee in een van de begeleidingstrajecten.

,,In principe gaat het altijd om maatwerk”, zegt De Brouwer. ,,De situatie kan per boer heel erg verschillen. Ben je 40 jaar of al 55? Ben je door de bank gedwongen om te stoppen en moet je ook de boerderij verkopen, of heb je zelf de beslissing genomen en de regie in eigen hand gehouden. De vraag is altijd: waar heb je behoefte aan?”

Koeien

Peter Rovers beëindigde eind 2017 zijn melkveebedrijf in Boekel. Moe van wet- en regelgeving besloot hij en zijn vrouw Gerry te stoppen. Hij had, zo vertelt hij, veel baat bij de begeleiding vanuit ZLTO. ,,Je bent dertig jaar met de koeien bezig geweest en hebt eigenlijk nooit nagedacht over: Wat wil ik? Wat kan ik? Ik had nog nooit gesolliciteerd.”

Belangrijk is, zegt Rovers, dat ‘veel mogelijk is’. ,,Je leert om buiten je eigen comfortzone te denken. Je eerste neiging is om weer bij een boer of een loonwerker aan te kloppen, bekend terrein, maar ik wilde bewust verder kijken.”

In eerste instantie ging hij bij een graszodenbedrijf aan de slag. Geen onaardig werk, maar uiteindelijk niet wat hij wilde. Nu gaat hij dagelijks naar een metaalbedrijf. ,,Heel plezierig werk. Maar wel altijd binnen. Het buiten werken, dat mis ik wel een beetje.”